Nieuwe lengtevarianten van de Citea CLE

VDL Bus & Coach introduceert maar liefst 3 nieuwe lengtevarianten van de Citea CLE (Low Entry) een stads- en streekbus met verlaagde instap. Naast de CLE 120 (2-asser - 12 meter) zullen vanaf begin 2010 ook de lengtevarianten CLE 129 (2-asser - 12,9 meter), CLE 137 (3-asser - 13,7 meter) en de CLE 145 (3-asser - 14,5 meter) leverbaar zijn. Met deze uitbreiding kan VDL Bus & Coach een complete range Low Entry voertuigen aanbieden. Deze uitbreiding betekent ook een verdere stap naar de vervolmaking van de nieuwe generatie VDL Bus & Coach openbaarvervoerbussen waarvan het eerste model, de Citea CLF (Low Floor) in 2007 geïntroduceerd werd.Citea CLE (Low Entry)
De keuze uit klasse 1 of 2, een lagevloerconstructie tot aan de achteras, een hoge mate van modulariteit en een grote wendbaarheid, maken de Citea CLE geschikt voor zowel stads- als streekvervoer. Alle lengtevarianten hebben een lage vloer (340 mm) ter hoogte van de in- en uitstapdeur. Het achterste passagiersgedeelte is via 2 treden met een hoogte van 200 mm bereikbaar. Een groot scala aan enkelblads en dubbelblads deuren en de combinatiemogelijkheden hiervan, bieden ruimte om de bus af te stemmen op de specifieke eisen van de vervoerders. De Citea kan op modulaire wijze verfijnd worden tot een stuk maatwerk, dat elke vervoerder biedt wat hij zoekt. Met de introductie van de 3 nieuwe lengtevarianten kan VDL Bus & Coach nog beter voldoen aan de vraag vanuit de markt.

Europese wensen
Bij de ontwikkeling van de Citea range werden de wensen van de vervoerders in de verschillende Europese landen in kaart gebracht en vertaald naar een concept dat zich onderscheidt door een hoge mate van modulariteit, compacte afmetingen en een wendbaarheid die de bus geschikt maakt voor elke inzet. Bij de ontwikkeling van de Citea CLE is daarnaast ook specifiek rekening gehouden met de wensen en eisen van verschillende nationale en internationale vervoerders alsmede de wettelijk gestelde eisen op de beoogde afzetmarkten. De Citea CLE kan dan ook uitgerust worden met onder andere een dashboard conform de VDV norm, 2- of 3-punts gordels, intercity stoelen, etc.

Beproefde techniek
Constructief is de Citea CLE gebaseerd op lichtgewichtsystemen die VDL Bus & Coach al vele jaren met succes hanteert voor de Ambassador en die inmiddels hun effectiviteit en kracht duidelijk hebben bewezen. De Citea CLE heeft, net als de Ambassador, een ledig gewicht dat lager is dan dat van vergelijkbare voertuigen. De Citea CLE moet echter niet gezien worden als de opvolger van de Ambassador, maar als een aanvulling met een breder inzetgebied.

Lagere kosten
Door het lagere eigen gewicht profiteert de Citea echter ook van de daarbij behorende voordelen zoals een lager brandstofverbruik bij een gelijke vervoersprestatie. Daarnaast betekent een lager eigen gewicht ook minder onderhoudskosten. Dit punt wordt nog versterkt door de modulaire opbouw van de Citea range. Voor de Citea CLE en CLF is gebruik gemaakt van dezelfde technologie en dezelfde onderdelen. Dit maakt, met name voor fleetowners, onderhoud en reparatie een stuk eenvoudiger en goedkoper. Bij schadereparaties wordt de stilstand tot een minimum beperkt doordat bijvoorbeeld wandpanelen eenvoudig te vervangen zijn. De inrichting van het interieur tot slot, zorgt ervoor dat de bus snel en efficiënt schoongemaakt kan worden.

Motorvarianten
De Citea CLE wordt standaard geleverd met zeer schone Euro 5 dieselmotoren. EEV is leverbaar als optie. Alle lengtevarianten zijn leverbaar met de DAF PR 228 S2 motor met een vermogen van 228 kW (310 pk) bij 2200 omwentelingen per minuut en de DAF PR 265 S2 met een vermogen van 265 kW (360 pk) bij een gelijk aantal omwentelingen. De Citea’s CLE 120 en CLE 129 worden ook aangeboden met de DAF PR 183 S2 met een vermogen van 183 kW (250 pk) bij 2200 omwentelingen per minuut. 


Auteur: Esther Verheggen | Communications | +31 (0)40-2925000 | Publicatiedatum: 9-6-2009
Naar het nieuwsarchief
Citea CLE 120
Citea CLE 120