VDL Bus & Coach levert eerste ME-bussen

VDL Bus & Coach, onderdeel van VDL Groep, levert op maandag 6 februari de eerste twee groepsvoertuigen bestemd voor de Mobiele Eenheid (ME) aan de dealer van Mercedes-Benz in Maasdijk. Het gaat om de eerste bussen van een order van in totaal 256 ME-bussen waarvoor VDL Bus & Coach als onderaannemer de ombouw verzorgt. Wat betreft het ombouwen van voertuigen gaat het om de grootste order in de VDL-geschiedenis. Het reparatie- en onderhoudscontract voor de komende 10 jaar is ook bij VDL Bus & Coach ondergebracht. Bedragen die met de opdracht gemoeid gaan, worden niet bekendgemaakt.

Via de Mercedes-Benz dealer worden de voertuigen in maart 2017 aan de Nationale Politie geleverd. De eerste levering bestaat uit 44 groepsvoertuigen en 11 commandovoertuigen. De laatste voertuigen hiervan zullen eind juni 2017 worden geleverd. De laatste bussen van de complete order worden in 2019 geleverd. De politie heeft wit gekozen als nieuwe kleur voor de ME-bussen. Deze bussen vervangen de huidige donkerblauwe voertuigen.

Maatwerk
De ombouw van de voertuigen vindt plaats bij VDL Bus Venlo. Dit VDL-onderdeel heeft in de afgelopen jaren veelvuldig in opdracht van de politie op maat gemaakte voertuigen geleverd. Om het ombouwproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, vindt het werk voor de eerste keer plaats in lijnproductie. Als basisvoertuig wordt de compacte Mercedes-Benz Sprinter gebruikt. Daardoor zijn de ME-bussen wendbaar en ideaal inzetbaar op locaties waar een grote mensenmassa zich ophoudt. Hierbij beweegt de Mobiele Eenheid zich in kleine groepjes door de menigte.

De order bestaat uit groepswagens en commandowagens. Het groepsvoertuig biedt plaats aan 9 personen, de chauffeur en de commandant in de cabine, 6 manschappen en mogelijk 1 verdachte. Deze bus wordt onder andere uitgevoerd met extra brede zijdeuren aan weerskanten, speciale ruiten en een cel. In de commandowagen is ruimte voor de chauffeur en commandant in de cabine en 2 centralisten achterin het voertuig. Daar bevindt zich ook een overlegtafel. Verder worden  technische snufjes ingebouwd, zoals een hightechgeluidssysteem waarmee mensen zijn toe te spreken tot op een afstand van een kilometer.

Nationale Politie
De Nationale Politie bestaat uit 10 regionale eenheden, de Landelijke Eenheid en het Politiedienstencentrum. De hoofdstructuur van de politie kent 3, nauw samenwerkende niveaus: nationaal, regionaal en lokaal. De korpsleiding, ondersteund door de Staf Korpsleiding, functioneert op nationaal niveau. Op operationeel gebied geldt dat ook voor de Landelijke Eenheid, die onder meer regio-overschrijdende en specialistische politietaken verricht, en het Politiedienstencentrum waarin alle bedrijfsvoeringsonderdelen zijn gebundeld. De 10 andere eenheden opereren op regionaal niveau. Binnen deze eenheden zijn op lokaal niveau districten actief, die bestaan uit basisteams, de districtsrecherche en een flexteam.

VDL Bus & Coach
De kernactiviteiten van VDL Bus & Coach bestaan uit de ontwikkeling, productie, verkoop en after sales service van een breed pakket bussen, touringcars en chassismodules, de om- of uitbouw van mini- en midibussen en de in- en verkoop van gebruikte bussen. VDL Bus & Coach bestaat uit meerdere werkmaatschappijen die gezamenlijk actief zijn op de wereldmarkt. De productie vindt plaats in Nederland en België. Hoog in het vaandel van VDL Bus & Coach staan kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid, het milieu, een laag brandstofverbruik, comfort en lage onderhoudskosten. De verkoop van de VDL Bus & Coach producten vindt plaats door middel van een wereldwijd netwerk van eigen vestigingen, importeurs en agenten in meer dan 30 landen.