Print pagina

Geschiedenis

In 1953 werd met de oprichting van ‘Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte’ de basis gelegd voor wat nu VDL Groep (Van Der Leegte Groep) is.
Het Eindhovense bedrijf werd opgericht door Pieter van der Leegte senior, de vader van de huidige president-directeur en eigenaar Wim van der Leegte. De eerste klanten waren Philips, de voormalige werkgever van Pieter van der Leegte, en DAF Trucks. De werkzaamheden van de eerste vijf medewerkers bestonden uit draaien, frezen en boren, met daarnaast stamp-, las- en soldeerwerk in series.

Huishoudelijke artikelen
Vanaf begin jaren ’60  begon Pieter van der Leegte met de ontwikkeling van eigen producten: wasmachines en oliekachels. In 1962 werd besloten, naar aanleiding van een grote order voor Honda-kettingkasten, naar Hapert te verhuizen. De order bleek echter niet zo groot als aanvankelijk werd gedacht. Vervolgens werden er nieuwe eindproducten op de markt gebracht: roestvrijstalen huishoudelijke artikelen, zoals bedkruiken, eierdopjes, botervlootjes etc. 

Van vader op zoon
Door allerlei factoren raakte Pieter van der Leegte in de zomer van 1966 overwerkt. De toen 19-jarige HTS-student Wim van der Leegte, oudste zoon van Pieter, werd als stagiair* bij het bedrijf betrokken. Binnen drie maanden had hij de leiding in handen. In 1972 nam Wim alle aandelen van zijn vader over. Per 1 november 2016 is de voorzittershamer overgedragen aan Wim's jongste zoon Willem van der Leegte.

Terug naar toeleveringen
Omdat de productie van roestvrijstalen huishoudelijke artikelen in Nederland steeds moeilijker werd, ging het bedrijf zich vanaf 1976 wederom concentreren op toeleveringen. In 1977 werd een open overlegstructuur ingevoerd met een vlakke organisatie. Naar aanleiding van deze organisatorische veranderingen draaide het bedrijf zo goed dat Wim van der Leegte een nieuwe uitdaging zocht: het overnemen van slecht lopende bedrijven. Zodoende werd in 1979 met de eerste overname de eerste stap gezet naar dynamische groei. De naam van het moederbedrijf werd gewijzigd in VD Leegte Metaal. 

Groei van VDL Groep
In 1984 bestond de groep uit vijf bedrijven. Er werd een hoofddirectie gevormd en een Raad van Commissarissen met als voorzitter Pieter van der Leegte. Helaas overlijdt de grondlegger van VDL Groep op 22 januari 1991. In 1993 doet VDL Groep haar intrede in de bussenwereld met de overname van DAF Bus International. En met de overname van productieautomatiseerder Steelweld wordt de divisie eindproducten flink uitgebreid. In 1996 bestaat de groep uit 20 bedrijven, 2.000 medewerkers en behaalt ze een omzet van 200 miljoen euro. In datzelfde jaar wordt het hoofdkantoor in Eindhoven geopend. De groep groeit door en er volgen twee grote overnames in de bussector. In 1998 wordt de Berkhof Jonckheere Groep overgenomen en in 2003 BOVA. In november van dat jaar wordt het 50-jarig bestaan van VDL Groep groots gevierd. In 2006 wordt Philips Enabling Technologies Groep overgenomen, de grootste overname in de geschiedenis van VDL Groep. De cirkel is weer rond; bij de voormalige Philips Machinefabrieken is Pieter van der Leegte senior ooit als gereedschapmaker begonnen. In 2012 wint VDL Groep de prestigieuze Koning Willem I Prijs in de categorie 'Groot bedrijf'. Met de overname van NedCar eind 2012 is VDL de enige grote autofabrikant in Nederland. Als onafhankelijke autoproducent assembleert VDL Nedcar personenauto's in opdracht van derden.

Klaar voor de toekomst
Inmiddels is VDL Groep toonaangevend in de toeleveringsbranche, de enige grote autofabrikant en bussenbouwer van Nederland en producent van een scala aan eindproducten. Allemaal met als rode draad metaal, kunststof en techniek. Het bedrijf begon in 1953 met 5 medewerkers en een bescheiden omzet en groeide uit tot een conglomeraat van 93 bedrijven met ruim 15.000 medewerkers en een omzet van 3,2  miljard euro in 2016. Maar nog steeds is VDL Groep een gewoon familiebedrijf, waarin de nieuwe generatie in de vorm van de drie kinderen van Wim van der Leegte zich klaarmaakt voor de toekomst.     

Wim van der Leegte, voormalig president-directeur

* Wim van der Leegte heeft op 6 december 2004 zijn stage afgerond. Hij behaalde zijn HTS-diploma Technische Bedrijfskunde aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven. In het kader van ‘Competentie Ontwikkelpunt Eindhoven’ van Programma Horizon (nu Brainport) heeft hij een afstudeerscriptie geschreven met als titel ‘Behoud van industrie in Nederland door meer arbeidsflexibiliteit’.

 

First building in Eindhoven
Eerste pand te Eindhoven 

1953 Oprichting 'Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte' te Eindhoven
1962 Verhuizing naar Hapert
1966  Start Wim van der Leegte
1972 Overname aandelen door Wim van der Leegte
1977 Invoering open overlegstructuur
1979 Start groei met overname TIM Hapert
1984 Vorming hoofddirectie
1993 Intrede bussenwereld door overname DAF Bus International
1996 Opening hoofdkantoor te Eindhoven
2003 50-jarig bestaan VDL Groep
2006 Overname Philips Enabling Technologies Group, de voormalige Philips Machinefabrieken waar oprichter Pieter van der Leegte ooit begon
2012 VDL Groep wint prestigieuze Koning Willem I Prijs
2012 Overname van autoproducent NedCar
2016  50-jarig jubileum Wim van der Leegte en overdracht voorzitterschap aan zoon Willem van der Leegte

Pieter van der Leegte senior
Pieter van der Leegte senior

Production hall in Hapert
Productiehal te Hapert