1.000.000 elektrische kilometers in Eindhoven. VDL feliciteert Hermes met elektrische mijlpaal

Op 18 april 2017 is bij het Nederlandse personenvervoersbedrijf Hermes de mijlpaal bereikt van 1.000.000 afgelegde kilometers met de 43 elektrische bussen die sinds afgelopen december ingezet worden. De volledig elektrische VDL Citea’s met hun futuristische design zijn inmiddels een bekend gezicht in Eindhoven. Op acht verschillende zero emissie routes worden de bussen door de chauffeurs met gepaste trots bestuurd. De elektrische operatie loopt op volle st(r)oom. De bussen rijden op weekdagen ruim 9.000 kilometer. Enkele bussen nemen zelfs meer dan 340 km per dag voor hun rekening. Alle vooroordelen die er zijn over beperkte actieradius worden met het vooruitstrevende concept van snelladen op het Hermes depot ontkracht. De intensieve samenwerking tussen VDL en Hermes heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse visie op duurzaam openbaar vervoer daadwerkelijk in de praktijk gebracht wordt.

Dat in Eindhoven momenteel een unieke operatie loopt, wordt onderbouwd door de vele bezoeken die andere Europese vervoerders en steden aan Eindhoven brengen om met eigen ogen te zien en te ervaren dat de toekomst hier al in bedrijf is. De grote winnaars bij deze mijlpaal zijn echter de Eindhovenaren zelf. Want met deze miljoen zero emissie kilometers is de uitstoot van NOx met maar liefst 4,7 ton en die van CO2 met ruim 1.000 ton gereduceerd. Dit belooft na slechts vier maanden operatie veel goeds voor de toekomst!

VDL Citea SLFA Electric
De VDL Citea SLFA Electric is een elektrisch gelede bus met een lengte van 18,1 meter uitgevoerd in een vernieuwd futuristisch BRT (Bus Rapid Transit) design. Dit design heeft onlangs de Red Dot Award 2017 toegekend gekregen. Met de levering van de 43 Citea’s SLFA Electric aan Hermes beschikt de provincie Noord-Brabant over de grootste operationele zero emissie busvloot van Europa. De bussen worden tussentijds bijgeladen om zo voldoende bereik te hebben om een hele dag inzetbaar te zijn. VDL heeft ook de laadstations geleverd en voorziet deze, samen met de stroomleverancier, van energie. Hiermee is VDL niet alleen busleverancier maar ook systeemleverancier. De bussen rijden op bepaalde lijnen zo vaak dat er een tramachtig systeem ontstaat. Deze hoogfrequente lijnen gaan naar de belangrijkste bestemmingen in Eindhoven zoals Eindhoven Airport en de High Tech Campus. Op deze verbindingen hoeven reizigers nooit meer lang te wachten op de volgende bus, want er wordt gereden op een volwaardig ‘show up and go’ systeem.

Transdev
Hermes is onderdeel van Connexxion Nederland, wat weer onder het Franse moederbedrijf Transdev valt. Transdev, wereldwijde speler op het gebied van personenvervoer en zorg, is actief in 20 landen en telt 83.000 medewerkers. In Nederland is Transdev onder andere aanwezig met de merken Connexxion OV, Taxi en Tours en Witte Kruis ambulance. Internationaal werkt Transdev aan slimme, duurzame vormen van mobiliteit en zorg. Zo flexibel, efficiënt en persoonlijk mogelijk.